Een van de meest genoemde financieringsbehoeften is geld om de dagelijkse bedrijfsvoering financieel soepel te laten lopen. Daarnaast hebben organisaties geld nodig om in bedrijfsmiddelen en huisvesting te investeren, voor herfinanciering en voor groei en overnames.
Geld krijgt helaas meestal pas aandacht tijdens een crisis; op een moment waarin schaarste ontstaat. Op het moment dat banken hun acceptatieproces aanscherpen en meer zekerheden vragen voor het geld dat zij uitlenen. Daar komt bij dat uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius is gebleken, dat sinds de uitbraak van het coronavirus ruim de helft van de facturen in Nederland te laat wordt betaald.
Werkkapitaal is het geld dat een organisatie nodig heeft om aan haar dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Zoals verplichtingen aan leveranciers en medewerkers. Het optimaliseren van werkkapitaal verdient niet alleen aandacht in of na crisistijd, maar zou altijd op de agenda van het management van een organisatie moeten staan. Zeker als marges continu onder druk staan.
Om werkkapitaal strategisch te kunnen optimaliseren is het noodzakelijk om de aansturing en verbetering vanuit ketenniveau te laten plaatsvinden. Immers de output van het ene proces is de input van het andere proces en de processen moeten naadloos op elkaar aansluiten.
Ondanks dat krijgt het optimaliseren van werkkapitaal binnen veel organisaties slechts beperkt aandacht. In deze e-learning wordt uitgelegd en toegelicht hoe het optimaliseren van de geld- en goederenstroom een substantiële bijdrage aan de continuïteit en winstgevendheid van een organisatie kan leveren.
Deze e-learning stelt financieel medewerkers, managers en adviseurs in staat om meer kennis en inzicht van alle (deel)aspecten van werkkapitaal en de integratie daarvan binnen de keten op te doen om de continuïteit en winstgevendheid van een organisatie veilig(er) te stellen.
Kortom: werkkapitaalmanagement leidt tot meer aandacht voor de continuïteit en winstgevendheid van een organisatie.